Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Beza z jabłek i bananów

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 2
mąka ziemniaczana 1łyżka
mleko 175ml
cukier puder 75g
jajko 2

Przepis i sposób przygotowania na: Beza z jabłek i bananów

Ogrzać piekarnik do temp 220C.Pokroić banany i jabłka na cienkie plasterki i ułożyć wartwami w naczyniu żaroodpornym.Wymieszać w miseczce make z 1łyżeczka mleka,dodać łyżke cukru i żółtka jajek.Pozostałe mleko zagrzać w rondelku i wlać do miseczki,wymieszać ,a nastepnie zawartość naczynia ponownie podgrzać do zgęstnienia.Powstałym sosem polać owoce.Ubić z białek pianę na sztywno,dodawać stopniowo połowę pozostałego cukru.Resztę cukru delikatnie wymieszać z ubitą pianą.Nałożyć mase bezową na owoce i zapiekać w piekarniku około 10min,do chwili uzyskania lekkiego złocistego koloru.Podawać na cieplo lub zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak