Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto czekoladowe z razowego chleba

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czekolada gorzka 3 tabliczki
mąka pszenna 1,5 szklanki
cukier 1 i 2/3 szklanki
jajko 8 szt.
kakao 4 łyżki
śmietana kremowa 30% lub 36% 1 i 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 1 opakowanie
kawa w proszku 4-5 łyżek
mielone migdały 10-15 dag
miogdały bez skórki 15 dag
chleb razowy 35 czerstwy
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto czekoladowe z razowego chleba

Czekoladę zetrzyj, chleb pokrusz. Rozbij jajka, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem oraz 4 łyżkami gorącej wody. Dodaj pokruszony chleb, kawę i mielone migdały.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Małym porcjami dodawaj do masy z chlebem i ucieraj. Dołóż całe migdały, 3/4 czekolady i śmietanę. Składniki dobrze wymieszaj. Białka ubij na sztywno. Pianę delikatnie wymieszaj z ciastem czekoladowym.
Ciasto przełóż do formy wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 stopni. Piecz 40 minut. Resztę czekolady stop, udekoruj nią lekko przestudzone ciasto. Posyp je cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 08.06.2011 22:34
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak