Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto mocno cytrynowe

5.0
(32)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło/margaryna 250 g
cukier 1 i 1/4 szklanki
mąka tortowa 1 i 3/4 szklanki
jajko 4
mąka kukurydziana 4 łyżki
cukier puder 1/3-1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cytryny 3
sól 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto mocno cytrynowe

3 nieduże cytryny sparzyłam.
Z jednej ścięłam skórkę przy pomocy zestera w cienkie wiórki. Z owocu wycisnęłam sok. Skórkę wrzuciłam ją do rondelka, dodałam 1/4 szkl. cukru i 3 łyżki wody i połowę soku, smażyłam 15 min. na niedużym ogniu po czym wyłowiłam na ręcznik papierowy żeby ją osączyć a następnie obtoczyłam w niewielkie ilości cukru. Odłożyłam żeby wyschła. Z syropu pozostałego ze smażenia, reszty soku z tego owocu i cukru pudru utarłam lukier.

Z pozostałych dwóch cytryn starłam skórkę na drobnych oczkach a z owoców wycisnęłam sok.

Miękkie masło (albo margarynę) ucierałam na puszystą masę dodając 1 szkl. cukru. Gdy masa zbielała dodawałam kolejno 2 jajka i dwa żółtka, cały czas miksowałam. Następnie dodałam 1 szkl. mąki, sok i skórkę z dwóch cytryn a gdy składniki się połączyły resztę mąki z solą, proszkiem do pieczenia i mąką kukurydzianą. Z 2 białek ubiłam sztywną pianę i delikatnie wmieszałam ją w ciasto. Przelałam je do blaszki (13x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam ok. godziny, może troszkę dłużej, w piekarniku nagrzanym do 180st. C.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdziłam ciasto metodą patyczka - gdy wbity w środek po wyjęciu jest suchy - ciasto jest upieczone.
Gdy nieco przestygło polałam je lukrem i posypałam smażoną skórką.
Pęknięcie podłużne ciasta przez środek jest normalne przy tego rodzaju wypiekach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 09.02.2017 23:11
dobre do kawy
Bożena Matuszczyk 29.01.2017 00:00
Ja tez lubie cytrynowe ciasta,chociaż mało je piekę z powodu domowników.;)
edytazaw89@wp 24.09.2016 22:08
Na zimę jak znalazł
IZABELA29 22.09.2016 22:36
Lubie takie
KORAL 20.08.2016 20:13
ulubione ciasto mojej mamy
pestka 09.08.2016 07:38
lubię takie desery
Ada-Gaba 30.04.2016 20:33
Pysznie wygląda
IZABELA29 23.03.2016 11:07
Taką babeczke bym zjadła
staropolanka5 08.11.2015 23:20
wysmienite ciacho
Kasnaj 10.07.2015 21:15
pysznie u Ciebie
Ada-Gaba 16.06.2015 17:35
pięknie wyszło
IZABELA29 28.05.2015 11:04
I JEST PYSZNE
IZABELA29 21.05.2015 12:12
pysznie cytrynowe
ben-ka 09.05.2015 10:18
Do popołudniowej herbatki, pycha !
Misia90 07.09.2011 17:21
ekstra
Marysia 07.09.2011 17:14
ekstra
Karolina69 07.09.2011 17:06
fajne
Agnik 23.04.2011 22:15
cudo
Rogalik 23.03.2011 22:06
ciekawy przepis
cukiereczek 22.03.2011 09:45
super
SmacznaPyza 21.03.2011 09:01
Ewa, już niedługo sobie upieczesz a warto bo jest niezwykle aromatyczne i bardzo smaczne :-)
Katarzyna/kate1980 20.03.2011 22:17
pięknie wyszło
jolita 20.03.2011 15:29
smacznie wygląda
Ewa104 20.03.2011 15:18
To ciasto strasznie mnie kusi.
Ewa104 20.03.2011 15:18
To ciasto strasznie mnie kusi.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak