Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szkl
jajko 6 szt
cukier 1,5 szkl
marchew 1,5 szkl
masło 5 dag
otarta skórka z pomarańczy 2 łyżeczki
rodzynki 1/2 szkl
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
mleko 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe

Masło roztopić, ostudzić. Żółtka z cukrem utrzeć do białości dodając w trakcie ucierania wrzące mleko. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z utartymi żółtkami. Następnie dodać skórkę pomarańczowa, utarte na tarce o drobnych otworach marchewki, rodzynki, roztopione masło. Wszystko dokładnie wymieszać. Pod koniec połączyć z ubitą pianą z białek, delikatnie przemieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, wyłożonej pergaminem. Piec w temp 170 stopni około 1 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 12.11.2013 08:46
wspaniałe ciasto
olkaaa 14.04.2013 22:09
bardzo lubię
Ewelina38 05.02.2013 14:45
jeszcze takiego nie robiłam ale jadłam, przepyszne :)
Wafelek2601 04.04.2012 09:16
zawsze ciekawiło mnie jak smakuje ciasto marchewkowe, chętnie wypróbuję przepis
Iwusia 12.02.2012 23:46
lubię takie ciasto :)
Motorek 04.01.2012 11:54
pycha
Iwona43 06.12.2011 08:12
dobre
Iwona51
Iwona51 16.09.2011 18:25
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak