Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skórka pomarańczy w czekoladzie

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomarańcza 1 szt
cukier 1 szklanka
czekolada gorzka 10 dkg
czekolada mleczna 5 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Skórka pomarańczy w czekoladzie

Pomarańczę dobrze umyć. Obrać. Skórkę pokroić w paseczki. Zagotować w garnku wodę. Wrzucić skórki do wrzątku i gotować 5 minut. Wyjąć, ostudzić. Powtórzyć blanszowanie drugi raz. Odstawić skórki do ostudzenia, najlepiej na kratce. W garnku zagotować szklankę wody ze szklanką cukru. Wrzucić skórki do syropu. Gotować na maleńkim ogniu przez godzinę. Gdyby było za mało wody dodać po tyle samo wody co cukru. Np. 1/3 szklanki wody i 1/3 szklanki cukru. Skórki ostudzic. Czekolade połamać i roztopić na parze. Skórki maczać w czekoladzie i zostawic do jej zastygnięcia. Najlepiej na papierze do pieczenia.
Smacznego!!

-->blanszowanie skórek usuwa z nich goryczkę
-->skórki można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniczku. Jak długo nie mam pojecia bo zawsze znikają w ciągu jednego dnia :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak