Przepis i sposób przygotowania na: Placek Nutella
Masa budyniowa
3 szkl. mleka, 20 dkg cukru, 2-3 żółtka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej – to wszystko zagotować, wystudzić i utrzeć z 1,5 kostki masła, dać sok z cytryny. Masę podzielić na 2 części
Masa Nutella
Słoik Nutelli duży podgrzać w garczku i skruszyć do tego jeden płatek wafla
Masa z brzoskwini
1 puszka brzoskwiń (sok z brzoskwiń odlać, dodać do tego 1,5 szkl. wody, zagotować i dodać do tego 2 galaretki brzoskwiniowe). Brzoskwinie pokroić w kostkę i dodać do tej galaretki.
Masa ze śnieżki
2 śnieżki ubić w 1 szkl. mleka, 1 galaretkę pomarańczową rozpuścić w pół szklanki wody i wymieszać ze śnieżką.
Trzeba jeszcze kupić 1 paczkę biszkoptów
Składanie
1. Biszkopt
2. Pół masy budyniowej
3. Na tą masę budyniową galaretka z brzoskwini
4. Biszkopt
5. Nutella na biszkopt
6. Resztę masy budyniowej
7. Na to paczkę biszkoptów
8. Masa ze śnieżki
9. Na wierzch zetrzeć czekoladę
Placek bardzo kaloryczny, wychodzi dość wysoki, ale bardzo smaczny. Jeden kawałek wystarcza na cały dzień. Można też traktować go jako tort na urodziny. Pierwszy raz upiekłam go na święta Wielkanocne w tym roku, wszyscy byli zachwyceni:)