Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane kluseczki po bolońsku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron 300g małe muszelki
mięso mielone 500 g
papryka czerwona 1 sztuka
pomidor 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuka
ser żółty 100 g
\"danie ze smakiem\" 1 zapiekanka makaronowa po bolońsk
koncentrat pomidorowy 4 łyżeczki
woda 250 ml
olej roślinny 6 łyżek
jajko 1 sztuka
chleb czerstwy 3 kromki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane kluseczki po bolońsku

Cebulę i czosnek podsmażamy na 2 łyżkach oleju i dodajemy do mięsa mielonego.
Mięso mielone wrzucamy do miski i dodajemy pieprz, paprykę, namoczony wcześniej suchy chleb i jajko. Dobrze mieszamy.
1/3 przygotowanego mięsa mielonego zostawiamy w misce a resztę wrzucamy do naczynia żaroodpornego.
Następnie gotujemy makaron na pól twardo (połowę wyznaczonego czasu), odcedzamy i wrzucamy do naczynia. Mieszamy z mięsem. Paprykę czerwona kroimy w cienkie paseczki i także wrzucamy do naczynia. Następnie pomidora kroimy w kosteczkę i też dorzucamy do reszty.
4lyzki oleju, 4 łyżeczki koncentratu, sos i wodę łączymy w jedno i dolewamy do naczynia. Wszystko dokładnie mieszamy. Posypujemy startym serem i pieczemy 25min w rozgrzanym piekarniku do temp 200stopni.
Z reszty mięsa formujemy małe pulpeciki i podajemy razem z makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak