Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone ciasto- szpinakowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szpinak prawie 1/2 kg (mrożone, rozdrobnione)
jajko 8 szt
mąka pszenna 3 szkl
cukier 1 szkl
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
cukier waniliowy do smaku
olej 1 szkl
Krem:
śmietana 30% 2 szkl
cukier puder do smaku
fix 3 małe opakowania do śmietany
galaretka agrestowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Zielone ciasto- szpinakowe

Na samym początku w 1 szkl wrzątku rozpuścić galaretkę i ją ostudzić.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy będzie ubite na sztywno dodać po jednym żółtku- cały czas ubijać. Na końcu dodać mąke z proszkiem, olej i rozmrożony szpinak. Wszystko ze sobą wymieszać za pomocą miksera(ale na małych obrotach!). Przygotowane ciasto wylać do formy do pieczenia wyłożonej papierem. Piec w 190 C około 20-30 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe). Przygotowane ciadto przestudzić. Następnie przekroić je na dwie części.

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem i fixem.

Połowę ubitej śmietany wyłożyć na biszkopt. Przykryć kolejną warstwą biszkoptu. Na samym wierzchu posmarować resztką kremu i posypać pokrojoną w kostkę galaretką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak