Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec z rodzynkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
cukier 200 g
mąka 1 kg
drożdże 3 dag
mleko
jajko 3 szt
masa
mak 20 dag
rodzynki
miód 2 łyżki
cukier puder 20 dag
masło 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec z rodzynkami

Mleko lekko podgrzać, zalać drożdże mlekiem, wsypać trochę cukru i mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masa makowa
mak zalać wodą, gotować ok. 30 minut, odsączyć, zemleć. Mak z pozostałymi składnikami na masę przełożyć do rondla, podgrzewać 15 minut.
Do drożdży dodać jajka, cukier i mąkę, wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować, posmarować masą makową, zrolować, włożyć do formy, wstawić do piekarnika o temp. 30*C.
Gdy ciasto podrośnie, piec w 200 stop przez ok. 60 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 11.10.2012 22:18
Bardzo ładnie się prezentuje - a mi zawsze masa makowa odchodzi od ciasta.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak