Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KACZKA FASZEROWANA MIĘSEM CIELĘCYM

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaczka 1 sztuka
mleko 150 ml.
cebula 1 sztuka
tłuszcz - -
jajko 2 sztuki
słonina 60 gram
bułka czerstwa 1 sztuka
cielęcina bez kości 0,5 kg.
majeranek - do smaku
gałka muszkatołowa - do smaku
sól - do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat - do smaku
Pieprz ziołowy mielony Prymat - do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: KACZKA FASZEROWANA MIĘSEM CIELĘCYM

Kaczkę opłukać, odciąć szyję i skrzydła. Rozciąć skórę na grzbiecie, oddzielić skórę wraz z mięsem od kości. Wyjąć z mięsa szkielet.
Pozostałą kaczkę osolić, natrzeć dokładnie majerankiem i odstawić w chłodne miejsce na ok. 2 godziny.

Cebulę posiekać i usmażyć na tłuszczu. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć.
Bułkę, cebulę, cielęcinę, słoninę zemleć na maszynce do mięsa-2 razy. Masę połączyć z jajkami, przyprawić solą, pieprzem, gałką i dokładnie utrzeć.

Kaczkę nafaszerować nadzieniem. Uformować kształt, dokładnie zaszyć grzbiet, związać ze sobą nogi i ręce.
Włożyć do naczynia żaroodpornego, polać tłuszczem.
Piec ok. 2 godzin do miękkości, polewając co jakiś czas powstałym sokiem. SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak