Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warzywny gulasz i pierożki z grzybami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 450 g
wrzątek 300 ml
olej 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
Nadzienie:
mięso mielone 250 g
grzyby suszone 50 g
Sól czosnkowa jodowana Prymat do smaku
pieprz do smaku
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2-3 łyżki
Na gulasz:
sos chiński 1 słoik
woda 150 ml
fasolka szparagowa 150 g
papryka czerwona kawałek
marchewka 1 szt
ogórek 0,5 szt
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Warzywny gulasz i pierożki z grzybami

Mąkę wymieszać z solą i olejem, zalać wrzątkiem i zagnieść ciasto.
Grzyby uprzednio namoczone ugotować i przepłukać zimną wodą, Posiekać na drobno, wymieszać z mięsem mielonym jajkiem i przyprawami oraz tartą bułką dla lepszej stabilności. doprawić solą i pieprzem,
Ciasto wałkować cienko, wykrawać krążki i lepić małe okrągłe sakieweczki.
Ugotować w osolonym wrzątku.. ok 5 min.

Do garnka włożyć pokrojoną w kostkę marchewkę i fasolkę szparagową, zalać gorącą wodą i ugotować ok 10 min. Dodać sos Łowicz i ogórek pokrojony w paseczki. Gulasz pogotować na wolnym ogniu ok 10 min.
Podawać z pierożkami , można je wrzucić na chwilę do ogrzania w gulaszu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

polly66 05.04.2011 07:59
ciekawe jak te pierożki smakują:)
Misiek1 17.03.2011 13:14
Super!
Małgorzata113 17.03.2011 08:30
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak