Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek wiosenny warzywny

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
mleko 1 szklanka
żółtko jajek 1 szt
jajko 1 szt
sól
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Nadzienie:
cukinie małe 3 szt
papryka 2 szt
żółty ser 20 dkg
jogurt naturalny 1 szklanka
jajko 3 szt
zielenina garść
Kucharek przyprawa uniwersalna
papryka mielona
sól
tłuszcz do formy
seler naciowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: placek wiosenny warzywny

Zagniatamy kruche ciasto z mąki,jajka,żółtka,masła,szczypty soli i gałki muszkatołowej dodajemy 5 łyżek wody zimnej,wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.Po tym czasie ciasto wałujemy i wykładamy ciastem płaską blachę formując dwu centymetrowy rant,nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na 15 min,ciasto ma mieć słomkowy kolor.Cukinie obieramy i kroimy na plasterki,papryki po oczyszczeniu kroimy na makaronik,łodygę selera drobno szatkujemy,ser ścieramy na tarce.Ciasto posypać połową sera,na serze rozkładamy seler,cukinie i paprykę,posypujemy kucharkiem i resztą sera i posiekaną zieleniną.Jogurt ubijamy z jajkami doprawiamy solą i papryką,zalewamy jarzyny.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 23.09.2011 11:26
smacznosc
Krystyna32 29.05.2011 07:54
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak