Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowe krążki

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 25 dag
jajko 3 sztuki
mleko 1 szklanka
wiórki kokosowe 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżka
cynamon 1 łyżka
cytryna 1 sztuka
jabłka 5-6 sztuk
olej do smażenia
cukier puder do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowe krążki

Mąkę przesiać do miski. Żółtka oddzielić od białek. Dodać do mąki, wlać mleko. Wyrobić gęste ciasto i odstawić na 30 min. Z cytryny otrzeć skórkę, wycisnąć sok. Jabłka obrać, pokroić na plastry i wyciąć gniazda nasienne. Skropić sokiem z cytryny. Cukier waniliowy wymieszać z cynamonem i skórką cytrynową. Oprószyć tą mieszanką jabłka. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta razem z wiórkami kokosowymi, wymieszać. Jabłka zanurzać w cieście, kłaść na rozgrzany olej (krążki mają pływać), smażyć na złoty kolor. Podawać ciepłe, posypane cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 21.09.2011 11:43
Jak zwykle bardzo smaczne:)
ewasylwia 30.03.2011 10:46
lubię takie
Misiek1 17.03.2011 13:17
Pyszne muszą być:)
Henryka2 16.03.2011 22:40
Lubię takie jabłuszka!
anemon 16.03.2011 21:35
Fajny pomysł na deser na ciepło.
bami 16.03.2011 19:54
Lubię takie krążki, kiedyś miałam okazję spróbować i bardzo mi smakowały :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak