Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjny żur w chlebie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biała kiełbasa 10 dag
szynka wędzona 15 dag
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
ziele angielskie 5 szt
smietana 18% 1 opak
majeranek
mąka 1 łyż
chrzan świeżo starty 3 łyż
sól
pieprz
żurek 1 opakowanie
boczek 10 gotowany
jajko ugotowane na twardo 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjny żur w chlebie

Boczek i szynkę pokroić w kostkę, kiełbasę obrać ze skóry, pokroić. Wędliny zalewamy przygotowanym wg przepisu na opakowaniu żurku, wkładamy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy ok. 20 minut na małym ogniu, często mieszamy. Zakwas wymieszać ze śmietaną, dolać kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie wymieszać i wlać do garnka z żurkiem. Żółtka przetrzeć przez sitko, wymieszać z mąką i odrobina wody oraz chrzanem, dodać do żurku. Gotować jeszcze ok.15 minut. Przypraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Podawać w wydrążonych chlebkach razowych, z połówkami jajka na twardo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 16.11.2012 21:33
pycha podobny robię
aguus 17.03.2011 13:52
Tak podany żurek nie tylko rewelacyjnie wygląda, ale wyśmienicie smakuje:P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak