Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle zaparzane

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 35 dag
mleko 250 ml
jajko 2 szt
żółtko jajek 2 szt
drożdże 2 dag
masło 5 dag
cukier 2 łyżki
cukier wanilinowy 2 łyzeczki
cynamon do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle zaparzane

Drożdże rozetrzeć z cukrem waniliowym. 1 szkl mąki i połowę masła zalać 1 szkl wrzącego mleka i dokładnie wymieszać. Do przestudzonego ciasta dodać żółtka, jajka, drożdże, szczyptę soli, pozostałą mąkę i wyrobić ciasto. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na posypanej mąką stolnicy. Gdy podrosną, gotować w osolonej wodzie. Podawać polane utopionym masłem, posypane cukrem i cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 18.02.2013 10:29
bardzo fajne
IlonaAlbertos 04.10.2012 11:49
Na pewno smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak