Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz w zalewie octowej

5.0
(39)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 100 mililitrów
mąka 40 dag
tłuszcz do smażenia 50 dag
ocet 125 mililitrów
woda 250 mililitrów
ziele angielskie 10 sztuk
cukier 10-15 gramów
cebula 2 sztuki
filet z dorsza 1 kilogram
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz w zalewie octowej

Dorsza oczyścić, podzielić na porcje i namoczyć w mleku.

Do garna wlać ocet, zmieszać z wodą, dodać przyprawy i zagotować. Cebulę obrać i pokroić w grube plastry, następnie dodać ją do wody i gotować jeszcze około 2 minuty. Odstawić do wystygnięcia.

Dorsza wyjąć z mleka, posolić, obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor.
Usmażone kawałki dorsza układać w słoiku lub kamiennym naczyniu, zalać wystudzoną zalewą, następnie odstawić w chłodne miejsce. Na drugi dzień podać np. na kolację z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak