Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

piankowy mazurek orzechowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kruche ciasto
mąka pszenna 25 dkg
cukier 25 dkg
masło 25 dkg
żółtko jajek 1 szt
jajko 1 szt
starta skórka z cytryny
MASA ORZECHOWA:
białko 5 szt
cukier puder 25 dkg
orzechy włoskie 5 szt
dżem malinowy 25 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: piankowy mazurek orzechowy

Mąkę siekamy z zimnym masłem ui cukrem pudrem,dodajemy jajko,żółtko,skórkę z cytryny,szczyptę soli i szybko wyrabiamy ciasto.Formujemy kulę zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.Orzech obieramy przepuszczamy przez maszynkę ,białka ubijamy na gęstą pianę z dodatkiem szczypty soli i cukru pudru i cukru waniliowego na koniec dodajemy zmielone orzechy i delikatnie mieszamy.Upieczony spód smarujemy dżemem i przykrywamy orzechową pianką a następnie zapiekamy w piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdaXXX 23.01.2013 21:44
mniam
dorotka0000025 25.09.2011 15:22
pycha
Krystyna32 14.07.2011 08:41
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak