Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki cynamonowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 15 dag
mąka 80 dag
mleko 500 ml
drożdże 5 dag
cukier 10 dag
sól 1/2 łyżeczki
Farsz:
masło 6 łyżek
cukier 4 łyzki
cukier waniliowy 2 łyżki
cynamon 1 łyżka
żółtko jajek
cukier do przysypania

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki cynamonowe

Drożdże rozdrobnić, wymieszać ze 100 ml mleka, 1 łyżką cukru i odrobiną mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozpuścić masło, dodać mleko, ogrzać w temp. 35 stopni, wymieszać z mąką, dodać zaczyn z drożdży, cukir, sól.Zagnieść ciasto, wyrabiać je 10 minut. Przygotować farsz: utrzeć masło z cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem. Ciasto podzielić na 4 części. Kolejno rozwałkować porcje ciasta na placki grubości 1 cm. Placki posmarować farszem i zwinąć w rulony, te zaś pokroić na krążki o grubości 1,5-2 cm i ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować rozmąconym z wodą żółtkiem oraz posypać gruboziarnistym cukrem. Piec ok. 15-20 min w temp. 200-210 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 19.09.2011 10:07
świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak