Babcine ciasto z posypką

Babcine ciasto z posypką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1,5 kg
  • cukier

    20 dag
  • jajka

    2 szt
  • żółtko jaja

    4 szt
  • drożdże

    6 dag
  • cukier puder

    25 dag
  • skórka z cytryny

    1 szt
  • skórka z pomarańczy

    1 szt
  • cukier waniliowy

    2 szt
  • masło

    2 kostki
  • mleko

    2 szklanki
  • aromat waniliowy

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

CIASTO
Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka- dodajemy po dwie łyżeczki mąki i cukru- odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jaja , żółtka, cukier, cukier waniliowy, aromat waniliowy, startą skórkę z cytryny i pomarańczy ucieramy z kostką masła.
Do przesianej przez sitko mąki ( 1kg) dodajemy wyrośnięty rozczyn, resztę ciepłego mleka i utartą wcześniej masę- wyrabiamy bardzo dokładnie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość.

POSYPKA
1/2 kg mąki mieszamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz z posiekanym masłem- ugniatamy masę.

Wyrośnięte ciasto rozciągamy natłuszczonymi palcami na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Na wierzch układamy spłaszczone palcami kawałki posypki.
Odstawiamy na 30 minut by jeszcze wyrosło.
Pieczemy około45 minut w temperaturze 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pacpaw

09.08.2012 20:30
coś wspaniałego

angelika14

02.12.2011 16:52
Musi być smaczne

calliope

23.10.2011 19:44
najlepsze ciasto :)

Izabela/bella81

02.09.2011 10:40
super

Elżbieta17

16.08.2011 19:18
Pycha:)

romanrafal

18.07.2011 17:19
super

marta1371

03.07.2011 17:36
Drożdżowe zawsze pyszne

Iwona45

06.06.2011 11:13
pycha

barbara11561

03.06.2011 00:21
Pyszniutkie,chyba jutro upiekę,bo mi ślinka cieknie:)

kanu83

20.05.2011 09:53
pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat