Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszone boczniaki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczniaki 500 g
cebula 1 szt
wino białe 75 ml
bulion warzywny 1 szklanka
czosnek 2 ząbki
śmietana 50 ml
mąka 1 łyżka
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Duszone boczniaki

Oddzielić trzony boczniaka od kapeluszy. Kapelusze po umyciu włożyć na rozgrzane masło i podsmażyć. Grzyby wyłożyć i na tym samym tłuszczu obsmażyć do szklistości bardzo drobno posiekaną cebulę i czosnek. Połączyć cebulę z grzybami i z szklanką bulionu, posolić, popieprzyć, i dusić na wolnym ogniu. Gdy grzyby są prawie miękkie wlać wino, a na koniec duszenia dodać śmietanę z mąką i posiekaną natkę pietruszki, zagotować i doprawić do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 09.08.2012 18:53
super pomysł
Motorek 18.03.2011 10:08
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak