Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka z pestek dyni

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pestki dyni 120 g
mąka orkiszowa 120 g
masło 150 g
cukier 90 g
miód 3 łykżi
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka z pestek dyni

Pestki dyni mielimy, 10 g zostawiamy do dekoracji. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy łyżką. Powstała masa jest dość klejąca. Wstawiamy miskę do lodówki na minimum 1/2 godziny na najniższą półkę. By ciasteczka zachowały ładny kształt najlepiej piec je w formie na mufiny. Foremki smarujemy masłaem wysypujemy kaszą manną. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160° Formujemy talarki o średnicy dna foremek i wysokości do 1 cm. Wkładamy do środka i posypujemy pestkami tak, by pokryć dokładnie wierzch każdego ciasteczka, lekko dociskamy, by pestki dokładnie przylgnęły.Pieczemy 20-25 minut. Odczekujemy kilka minut przed wyciągnięciem ciasteczek z foremek. Kiedy wystygną będą chrupiące i kruchutkie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

calliope 15.03.2012 08:24
muszą być naprawdę pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak