fasolka po Bretońsku

fasolka po Bretońsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola Jaś

    1 kg
  • przecier pomidorowy

    1/2 słoiczka
  • skórka od boczku wędzonego

  • kiełbasa zwyczajna

    1 kg
  • słodka papryka

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyzka
  • cebula

    3-4 szt
  • smalec

  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolę dokładnie płuczemy, wlewamy wodę i moczymy prze noc. Na drugi dzień gotujemy ją w tej samej wodzie, w której eis moczyła. Dodajemy skórkę z boczku i odrobinę soli. Kiełbasę kroimy w dużą kostkę, cebulę również. Na patelni roztapiamy smalec i podsmażmy na nim kiełbasę z cebulą. Kiełbasę z cebulą przekładamy do miękkiej fasoli, dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy cukrem i pieprzem do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu, aż połowa sosu odparuje. fasolka najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Margo1

13.09.2012 14:09
uwielbiam ją

Margo1

13.09.2012 14:09
uwielbiam ją

adagio

02.09.2011 11:19
pożywne

madagaskar

17.03.2011 16:57
super wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat