Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kruche faworki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
żółtko jajek 5 szt
smietana 18% 4 łyżki
masło 1 łyżka
spirytus 3 łyżka
sól
tłuszcz do smażenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: kruche faworki

Mąkę przesiej do dużej miski lub na stolnicę. Dodaj żółtka i szczyptę soli. Dołóż miękkie masło, śmietanę oraz spirytus. Zagnieć wszystko na elastyczne ciasto. Uformuj z ciasta kulę. Zgniecione ciasto połóż na stolnicę i przez 10minut obijaj wałkiem aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Włóż ciasto na godzinę do lodówki. Ciasto podziel na kilka części, każdą rozwałkuj na bardzo cieniutko.
Krój paski na środku każdego zrób nacięcie i przekładajprzez nie koniec paska.
Smaż na głębokim tłuszczu. Osącz na papierowym ręczniku. Posyp cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 23.10.2013 22:00
faworki super sprawa :D
Mariusz10 17.03.2011 16:59
lubię takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak