Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowy kurczak

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1,5 kg
oliwa 2 łyzki
masło 2 łyzki
cebula 1 szt-mała
seler naciowy 2 łodygi
marchewka 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
sok z cytryny z 2 szt
skórka z cytryny z 2 szt
woda 140 ml
sól do smaku
cukier szczypta
bazylia 2 łyzki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowy kurczak

Kurczaka porcjujemy.Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę , dodajemy masło i gdy się spieni , wkładamy kawałki kurczaka,skórą do dołu,przyrumienić i przewracamy na drugą stronę.po usmażeniu przekładamy na talerz.Marchew i cebulę obieramy i kroimy na wąskie paski.seler szatkujemy.Warzywa wsypujemy na patelnię i dusimy ok2-3 minuty średnim ogniu,dodajemy posiekaną bazylię ,listek laurowy,sok i otarta skórkę z cytryny,sól,pieprz,cukier.Wkładamy również kurczaka,zagotować.Przykrywamy patelnię i zmniejszamy płomień,dusimy na bardzo małym ogniu ok 45 minut,albo do chwili kiedy kurczak będzie miękki.Wyciągamy porcje kurczaka i warzywa na półmisek,wyrzucamy listek.Polewamy sosem. Sos powinien być gęsty,jeżeli nie jest chwilę odparowujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malgorzata549 25.09.2013 12:24
pyszności :)
eli82 10.06.2011 19:54
pycha
eli82 10.06.2011 19:54
pycha
Krystyna32 15.03.2011 17:38
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak