Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

penne z szynką i szparagami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

penne 230 g
szparagi zielone 430 g
gotowana szynka 120 g
masło 2 łyzki
śmietana gęsta 280 ml
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: penne z szynką i szparagami

Obieramy szparagi,obcinamy końce .Szynkę kroimy na paski ok 1,3cm. W garnku gotujemy wodę ze szczyptą soli.Przesuwamy garnek tak aby ,tylko połowa znajdowała się bezpośrednio nad ogniem.Wkładamy szparagi,tak aby czubki nie były bezpośrednio nad ogniem,przykrywamy garnek pokrywką doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 2 minut,odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Szparagi kroimy na ok 5cm kawałki zostawiając czubki w całości. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy szparagi oraz szynkę,krótko gotujemy aby odparować płyn i dodajemy śmietanę,doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 5 minut,aż śmietana zgęstnieje. w międzyczasie gotujemy makaron z dodatkiem łyżki oliwy.Po ugotowaniu makaron przelewamy gorąca wodą i odstawiamy aby cała woda ociekła,następnie mieszamy z sosem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 14.01.2012 17:54
na pewno pyszne !
Krystyna32 15.03.2011 17:39
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak