Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

miodowe kruche bułeczki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 340 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
oliwa 280 ml
cukier 60 g
brandy 140 ml
sok pomarańczowy 4 łyzki
otarta skórka pomarańczy 1 łyżka
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
Syrop:
miód 280 ml
cukier 120 g
woda 280 ml
margaryna do wysmarowania formy
orzechy włoskie 60 posiekane
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: miodowe kruche bułeczki

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180C.Przesiewamy mąkę,proszek do pieczenia i sodę. W dużej misce łączymy oliwę,cukier,brandy,sok pomarańczowy i skórkę pomarańczową.Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem i sodą mieszając aż się wszystkie składniki dobrze połączą. Blachy smarujemy tłuszczem posypujemy mąką. Z ciasta formujemy owalne bułeczki długości ok 7-8 cm.Układamy na blachach w w sporych odstępach i pieczemy 20 minut.Po upieczeniu studzimy nie zdejmując z blachy.
Syrop:
wszystkie składniki mieszamy i doprowadzamy do wrzenia,gotujemy jeszcze 5 minut na dużym ogniu,aby zgęstniało.odstawiamy do ostygnięcia.
Ostudzone bułeczki zanurzamy w syropie i posypujemy orzechami i cynamonem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 03.12.2011 19:58
smaczne
Papryczka 28.10.2011 15:51
smaczne
motomaniak 20.07.2011 12:15
pyszneeeeeeeee
traktorek 18.06.2011 16:50
bombowe
Tomek14 25.05.2011 09:08
coś dla moich pociech

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak