Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pasztet prowansalski

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

soczewica 25 dkg
ziemniak 3 szt
orzechy włoskie 10 szt
kapusta biała 25 dkg
ryż 1 torebka
seler 3 szt
cebula 2 szt
jajko 4 szt
masło 5 dkg
Bułka tarta klasyczna Prymat
sól
pieprz
Bulion grzybowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: pasztet prowansalski

Soczewicę moczymy kilka godzin w wodzie.następnie odlewamy wodę ziarna zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości i odcedzamy i przecieramy dodając drobniutko siekane orzechy.Ziemniaki i selery gotujemy w mundurkach i obieramy ,kapustę ugotować i odcisnąć.Ryż gotujemy w grzybowym rosole z kostki.Cebulę drobno kroimy i i dusimy na tłuszczu na jasnozłoty kolor .Przetartą soczewicę z orzechami przepuszczamy przez maszynkę razem z ziemniakami,selerem, kapustą i ryżem,dodajemy cebulę i żółtka.BIAŁKA UBIJAMY NA SZTYWNĄ PIANĘ I DODAJEMY DO MASY SOCZEWICOWEJ,doprawiamy do smaku.Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą,wkładamy masę i pieczemy w nagrzanym piekarniku,pieczemy godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Natalia40 30.09.2011 20:38
świetny
anemon 24.05.2011 07:07
Fajny pasztet.
patusia 13.03.2011 19:31
mhmmm, pycha taki pasztecik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak