Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polewka makowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mak 1 szklanka
mleko 2 szklanki
wanilia 1 laska
woda 3 szklanki
rodzynki 50 gram
surowe żółtka 2 sztuki
cukier 3-4 łyżki
skórka pomarańczowa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Polewka makowa

Umyty mak zalać wrzącym mlekiem, zostawić na noc w ciepłym miejscu. Następnego dnia mak zemleć. Wanilię drobniutko posiekać, utrzeć w makutrze z makiem i 2 łyżkami cukru. Masę przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą, dodać posiekaną i usmażoną skórkę pomarańczową i sparzone wrząca wodą rodzynki, dokładnie wymieszać i podgrzewać na małym ogniu. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, wlać do zupy i energicznie ubić trzepaczką. Zupę podawać z pierniczkami lub ciastkami migdałowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania67 03.10.2013 18:39
interesujący przepis
misia53 04.07.2013 12:39
bardzo mnie to zaciekawiło
dorotka0000025 25.01.2013 14:41
fajna
Maniek2 22.08.2012 20:14
świetne
ben-ka 24.07.2012 08:03
dla mnie to zupełna nowość.
Ewelina38 19.07.2012 12:21
ciekawy pomysł
Dorota59 26.05.2012 15:57
interesujące
traktorek 09.03.2012 20:08
a to ci pomysł
Grazyna0211 05.03.2012 14:51
ciekawa
anja3107 29.12.2011 12:57
mniam
Seba 05.10.2011 09:56
super
mirosława4 23.09.2011 21:36
ciekawy przepis
Motorek 08.09.2011 10:59
super
ankaryba 23.07.2011 19:21
fajna
Marzena34 23.06.2011 17:03
fajne
gacopierz23 05.04.2011 22:45
ciekawe
Natalia/tubisiek 03.04.2011 19:06
ciekawy :)
jeta72 30.03.2011 21:52
ciekawy przepis
iwona332 28.03.2011 00:22
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak