Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Murzynek gruszkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl
gruszki do smaku(ja użyłam 2 szt)
cukier 1 i 1/3 szkl
margaryna 1/2 kostki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy do smaku
jajko 4-5 szt
kakao 5 łyżek
olej 3 łyżki
woda 1/3 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Murzynek gruszkowy

W rondelku rozpuścić margarynę, dodać do niego cukier, kakao, olej i wlać wodę. Wszystko ze sobą wymieszać i chwilkę pogotować, ostudzić. Odzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Przygotowaną masę z rondelka wylać do miski, dodać żółtka jaj, mąke, proszek, cukier waniliowy i ubite białka. Wszystko ze sobą delikatnie połączyć. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem. Gruszki obrać, pokroić na mniejsze części i umieścić na wierzchu ciasta. Piec w 160 C około 50-60 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak