Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi z bakaliami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2i1/3 szkl.
jajko 2 szt.
twaróg 1 kost.
śliwki suszone 5 dkg
figi 5 dkg
mak 3/4 szkl.
mleko 1 szkl.
cukier 1/2 szkl.
aromat migdałowy

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z bakaliami

mak opłukać sparzyć wrzątkiem,osączyć i zemleć w maszynce zalać gotującym się mlekiem,przyprawić do smaku cukrem i aromatem migdałowym,rodzynki i śliwki umyć i namoczyć w letniej wodzie jak zmiękną to osączyć i pokroić wraz z figami,twaróg wymieszać z jajkiem,cukrem i bakaliami,z mąki,jajka i 1/2 szkl.ciepłej wody wyrobić ciasto,cianko wałkować i wycinać szklanką krążki na każdy nakładać łyżkę farszu i mocno sklejać,ugotować w osolonym wrzątku od czasu wypłynięcia ok.5min.wykładać łyżką cedzakową nakładać na talerze,polać sosem makowym i podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 20.03.2013 08:12
super kluseczki
Wafelek2601 22.05.2012 09:08
fajny pomysł
IKrakowianka 07.05.2012 23:01
świetny pomysł
MAR3STA 18.03.2011 15:31
fajne;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak