Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierożki z orzechami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 5 łyżek
suszone pomidory 8 dkg
orzeszki ziemne 2 łyżki
migdały płatki 2 łyżki
orzechy laskowe 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
jajko 4 szt.
masło 1 łyżka
mąka 1 szkl.
jajko
śmietana 30% 1 szkl.
oliwa
sól
pieprz
bazylia 1 pęczek
twaróg 1 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: pierożki z orzechami

w rondelku zrumienić cukier na złoty kolor,dodać wodę,z mąki,2 jaj i wystudzonego karmelu wyrobić ciasto,cienko rozwałkować i pokroić w szerokie paski9OK.6-8cm.)posiekane orzechy i migdały połączyć ze zmielonym twarogiem,dodać pokrojoną bazylię i czosnek przeciśnięty przez praskę,żółtko,sól,pieprz i wszystko wymieszać na jednolitą masę,każdy wykrojony pasek ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem,z nadzienia formować kulki i układać na pasku w odstępach ok.6cm.na to nakładać drugi pasek,usuwać dłonią nadmiar powietrza wokół kulek i mocno ściskać brzegi po czy wycinać trójkąty ravioli,ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy przez ok.3min.od czasu wypłynięcia pierożków,czosnek pokroić w plasterki,suszone pomidory posiekać wrzucić na patelnię,dolać oliwę z pomidorów,śmietankę,sól,pieprz,masło i wymieszać,pierogi wykładać na talerz polać sosem i podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza666 16.03.2011 20:49
Hmm ciasto lekko słodkie, a nadzienie słone? Ciekawa jestem jak to smakuje:)
MAR3STA 14.03.2011 14:34
nigdy takich nie jadłam, a powinny być na prawdę pyszne;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak