Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto red velvet

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szklanki
cukier 1,25 szklanki
kakao 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
jajko 2 szt.
olej roślinny 1,5 szklanki
aromat waniliowy 3 łyżeczki
ocet 1 łyżeczka
czerwony barwnik w płynie 60 ml
Serek philadelphia 600 gramów
cukier puder 1,25-1,5 szklanki
miękkie masło 200 gramów
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
kefir 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto red velvet

Do przesianej mąki dodać kakao, sól i cukier. wymieszać. Oddzielnie lekko roztrzepać jajka, dodać do nich olej, maślankę, barwnik i łyżeczkę aromatu waniliowego. Wymieszać. Przełożyć suche składniki do mokrych. Dokładnie wymieszać. Do szklanki wsypać sodę, dodać ocet i powstałą pianę szybko dodać do ciasta. Wymieszać. Ciasto przełożyć do 2 tortownic wyłożonych papierem do pieczenia. Jeśli pieczemy najpierw jedno ciasto, a potem drugie (a nie oba na raz) to sodę z octem dodajemy do każdej porcji oddzielnie tuż przed włożeniem ciasta do piekarnika. Piec w temp. 180 stopni przez około 30-45min (do \"suchego patyczka\"). Wyjąć z formy po przestudzeniu.

Przygotować masę do przełożenia: masło utrzeć mikserem na puszystą masę, stopniowo dodawać cukier puder. Dodać serek i 2 łyżeczki aromatu waniliowego. Ubić. Odstawić do lodówki na 30-40min. Wystudzone ciasto grubo przełożyć kremem, boki i wierzch ciasta również posmarować kremem. Jeśli pieczemy najpierw jedno ciasto, a potem drugie (a nie oba na raz) to sodę z octem dodajemy do każdej porcji oddzielnie tuż przed włożeniem ciasta do piekarnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aleksandra16 15.08.2012 20:02
ciekawe
iknkirke 25.02.2012 20:25
fajne
polly66 26.06.2011 10:52
ciekawie sie zapowiada, szkoda,że bez zdjęcia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak