Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chleb z kminkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
drożdże 5 dag
mleko ciepłe 1 szklanka
sól 1 łyżeczki
kminek do smaku
woda 1|5 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: chleb z kminkiem

Drożdże rozkruszyć. Dodać ciepłe mleko i 3 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Po ok. 15 min. dodać pozostałe składniki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Następnie ponownie wymieszać i wyłożyć do formy. Z podanej ilości składników można upiec 2 chlebki lub 1 chlebek i 12 bułeczek . Foremki należy włożyć do zimnego piekarnika, ustawiając temp. na 200 stopni. Piekarnik ma pozostać otwarty. Po 10 minutach zamykamy piekarnik. Chlebek pieczemy 50 minut (czas liczymy od zamknięcia piekarnika). UWAGA! Zamiast kminku można dodać inne ziarna (słonecznik, dynia), suszone zioła (prowansalskie) lub prażoną cebulkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja38 13.03.2011 19:02
proszę dac znać czy sie udało
Ewelina45 13.03.2011 18:53
SUPER
Henryka2 13.03.2011 09:51
Dzisiaj wypróbuję! podoba mi się!
Małgorzata113 13.03.2011 08:12
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak