Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jesienna zapiekanka ziemniaczono - grzybowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaków 1 kg
świeżych lub mrożonych grzybów 50 dag
cebula 1 duża
dobrej kwaśnej śmietany 300 ml
żółtko jajek 1 szt
żółtego sera 20 dag
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
pieprz mielony
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Jesienna zapiekanka ziemniaczono - grzybowa

Ugotowane w mundurkach ziemniaki pokroić na niezbyt cienkie plasterki. Oczyszczone i umyte grzyby pokroić: większe na spore kawałki a małe pozostawić w całości.W garnku rozgrzać olej, przesmażyć na nim pokrojona w cieniutkie piórka cebulę, włożyć grzyby, posolić, popieprzyć i dusić ok. 20 min, do całkowitego odparowania soku.W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemniaki posypane przyprawą i grzyby.Ostatnia warstwą mają być ziemniaki. Ser starkować i posypać zapiekankę. Żółtko rozbić ze śmietaną i polać po wierzchu. Zapiekać ok. 40 min w temp. 180*C

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.07.2015 16:07
Dobra zapiekanka.
Beatris 18.08.2011 12:18
Poprosiłabym o kawałek, ale już dawno nie ma. Cóż zrobić. Pewnie samemu wypróbować przepis, bo warto.
kochanyptysiu 02.06.2011 12:36
moja ulubiona
kochanyptysiu 19.03.2011 17:14
MNIAM!
iknkirke 17.03.2011 13:52
fajne danie
SmacznaPyza 17.03.2011 09:46
pysznie się zapowiada!
Robert10 13.03.2011 12:34
coś dla mnie
Dorota59 13.03.2011 12:13
co za wspaniałości-pycha
halinka1011 13.03.2011 08:19
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak