Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuska zupa rybna z winem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryby słodkowodne 1 kg
cebula
łodyga selera naciowego
marchewka
pomidory 3 szt
wino białe wytrawne 1 szkl
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
tymianek 1/2 pęczka
rozmaryn szczypta
skórka pomarańczowa kawałek
Szafran nitki Prymat szczypta
oliwa 2 łyżki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Francuska zupa rybna z winem

Rybę oskrobać, umyć, sprawić, opłukać, podzielić na dzwonka. Płetwy i łby (bez oczu i skrzeli) zostawić. W rondlu podsmażyć na biało posiekaną cebulę, dodać pokrojoną w plasterki łodygę selera i obraną, poszatkowaną w krążki marchew. Dusić 5 minut, podlewając winem, a potem dołożyć pomidory (bez skórki i pestek), dzwonka ryby, płetwy i łby, zalać taką ilością wody, by przykryła zawartość garnka, osolić, wrzucić liście laurowe, rozmaryn i skórkę pomarańczową. Gotować na małym ogniu ok. 30 min, przecedzić, rybę oczyścić z ości i skóry, rozdrobnić i ponownie włożyć do wywaru. Całość jeszcze raz zagotować, przyprawić solą i winem, zabarwić szafranem, posypać posiekanym tymiankiem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak