Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z ricotty z migdałami

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 220 gram
mąka ziemniaczana 110 gram
miękkie masło 220 gram
cukier puder 90 gram
ser ricotta 750 gram
serek mascarpone 250 gram
mielone migdały 100 gram
cukier puder 100 gram
mąka ziemniaczana 2 łyżki
Skórka pomarańczowa kandyzowan 50 gram
płatki migdałowe 25 gram
jajko 3 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z ricotty z migdałami

Miękkie masło i cukier puder ucieramy mikserem ok.5 minut. Dodajemy obie mąki i chwilę miksujemy na wolnych obrotach miksera. Z ciasta robimy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.


Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a obręcz posmarować masłem i obsypać kaszą manną. Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim dno tortownicy. Nakłuć widelcem ciasto, włożyć arkusz folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, wsypać fasolki przeznaczone wyłącznie do pieczenia. Wstawić formę do rozgrzanego piekarnika do 190* C, piec 10 minut. Usunąć folię i piec kolejne 10 minut. Ostudzić.Przygotować ser. Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masęMasę serową wyłożyć na ostudzony kruchy spód. Wyrównać wierzch ciasta. Posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*C, piec 45 minut. Delikatnie otwierać drzwiczki piekarnika, następnie studzić w otwartym piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 29.01.2014 20:04
muszę spróbować zrobić na takim serku :)
Ada-Gaba 23.10.2013 08:24
przepyszny z migdałami
Aneta41 01.02.2013 21:31
uwielbiam serniki
barbara11561 03.01.2013 00:25
bardzo pyszny:)
anemon 01.01.2013 10:46
Zdjęcia są kiepskie i sernik słabo się prezentuje, ale jest naprawdę rewlacyjny w smaku, jeden z lepszych jakie piekę.
caralajna 31.12.2012 08:03
absolutnie boski, migdały to wspaniały dodatek
Grazyna0211 27.02.2012 09:51
a takiego sernika jeszcze nie miałam okazji spróbować a ten wygląda super
Sarenka 03.01.2012 20:06
Super! Ricottę lubię jako dodatek w daniach. Sernika nie robiłam, choć wielokrotnie przemknęły mi takie słodkości przed oczami. W Twoim wydaniu wygląda jak zwykle pięknie.
ben-ka 05.12.2011 08:47
nie jadłam takiego serniczka a wygląda bardzo apetycznie.
anemon 15.11.2011 08:11
Polecam, robi się go łatwo i szybko.
IZABELA29 14.11.2011 11:57
muszę go wypróbować ,brzmi zachęcająco
Rybciia 21.08.2011 16:25
wygląda zachęcająco
jeta72 07.08.2011 12:24
pysznie wygląda
misia53 06.07.2011 12:35
koniecznie muszę sprobować
Ewelina38 08.06.2011 07:51
bajka, uwielbiam serniki
ela16 06.06.2011 09:13
pycha
indi 25.05.2011 16:37
wygląda apetycznie, zjadła bym teraz taki :)
Magdalena1110 24.05.2011 07:21
dobry
anemon 22.05.2011 20:37
Polecam, jest bardzo pyszny.
caroline1983 01.04.2011 11:06
Musi być pyszny
Elżbieta17 31.03.2011 15:39
Ciekawa kombinacja serów:)
Iwona51
Iwona51 30.03.2011 08:09
pycha
anemon 19.03.2011 18:11
eli82, polecam ten sernik, bo to ciasto z rodzaju - wszystko wymieszaj i piecz. Zawsze sie udaje.
eli82 19.03.2011 16:16
takiego jeszcze nie jadłam :-)
mysza666 17.03.2011 11:41
Rzeczywiście wygląda świetnie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak