Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki drożdżowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
mleko 1 szkl
cukier 1/3 szkl
drożdże 30 gram
masło 125 gram
jajko 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe

Zrobić zaczyn drożdżowy ,jak wyrośnie dodać do mąki, jajek, cukru i mleka.Dobrze wyrobić i na koniec dodać stopione masło.Wyrobić i dostawić do wyrośnięcia.Jak podwoi swoją objętość rozwałkować koło, podzielić na trójkąty,smarować makiem,marmoladą według smaku ,zawijać zaczynając od podstawy trójkąta.Ułożyć na wysmarowanej blaszce w odstępach i zostawić na 15 minut,aż troszkę podrosną.Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 20 minut.Jak wystygną można polukrować.
Przed włożeniem do pieca posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem 1 łyżki mleka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ankaryba 04.10.2013 11:14
pyszne bułeczki :-)
kuklik 04.09.2013 21:22
ależ apetyczne
Grazyna0211 31.08.2013 09:49
z domowego drożdżowego ciasta są pyszne
kate.500 23.06.2013 20:19
pyszne buleczki
anemon 30.05.2013 21:09
Pyszne są takie domowe bułeczki, a najlepsze jeszcze lekko ciepłe.
misia53 30.09.2012 16:49
moje ulubione śniadanie
Krystyna32 26.02.2012 00:23
pycha
mic 19.11.2011 18:54
piękna Ci wyszla i ns pewno dobra
mic 19.11.2011 18:54
piękna Ci wyszla i ns pewno dobra
Iwona51
Iwona51 25.10.2011 12:46
smaczne
IKrakowianka 14.09.2011 21:28
wyglądają bardzo apetycznie :)
Robert10 14.08.2011 11:01
pyszne takie swojej roboty
IZABELA29 14.07.2011 16:06
jak najbardziej moje ulubione ,jakoś mam sentyment do drożdżowego chyba przez to ,że babcia zawsze robiła...
alaaa 07.07.2011 19:07
domowe -palce lizać
ben-ka 15.03.2011 09:21
Najlepsze takie gorące:)
Sylwia88 12.03.2011 16:51
świetny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak