Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka kiszone

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

twardych jabłek 5 kg
liście czarnej porzeczki - -
wody 5 litrów
miodu lipowego 10 dag
soli 5 dag
żytniej mąki 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka kiszone

Jabłka i liście porzeczki umyj, osusz. Słój wyparz, spód wyłóż liśćmi. Na tym ułóż jabłka w całości. Przekładaj liśćmi porzeczek. Wodę zagotuj z dodatkiem soli i miodu. Do wrzatku wlej zimną wodę uprzednio wymieszaną z mąką. Mieszając ponownie zagotuj, odstaw do wystudzenia. Nastepnie zalej jabłka, przykryj talerzem lub deseczką i obciąż. Odstaw na 4-5 tygodni. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

1j1o1l1a1 12.03.2011 20:13
czy takie jabłka nadają się do spożycia bezpośrednio, czy w jakichś sałatkach np ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak