Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 2 sztuki
ryż 1 kg
mielone mięso 1 kg
cebula 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki

Kapustę obieramy z niezdrowych liści i wykrawamy głąb. Zagotowujemy w dużym garnku wodę, wkładamy kapustę i po chwili zdejmujemy wierzchnie liści, odkładamy na talerz, po kilku minutach czynność powtarzamy, aż zdejmiemy wszystkie nadające się do gołąbków liście.
Jednocześnie zagotowujemy w drugim garnku ok. 4 litrów wody i wsypujemy opłukany ryż. Mieszamy i gotujemy 10 minut, a następnie odcedzamy na dużym durszlaku, po czym przesypujemy do miski, w której będziemy doprawiać.
Mielimy ½ kg mięsa wieprzowego i ½ kg wołowiny. Obieramy i kroimy w drobną kosteczkę cebule i podsmażamy na oleju.
Do miski z ryżem dodajemy zmieloną wołowinę i podsmażoną cebulkę, dodajemy sól i pieprz do smaku mieszamy próbując ostrość, w razie potrzeby posypujemy czarnym pieprzem dodajemy 1 łyżeczkę wegety i soli do smaku. Na każdy liść nakładamy farsz tak aby można go było swobodnie zwinąć a boki docisnąć do środka, by się nie rozsypał.
Duże naczynie w którym będziemy gotować gołąbki. Wyłożyć podartymi liśćmi. Układamy gołąbki jeden przy drugim ciasno co najmniej dwie warstwy wierzch również przykryć liśćmi. Wlać co najmniej ½ litra wrzątku, przykryć i dusić do miękkości.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jastinka 04.04.2012 21:58
świetne
IlonaAlbertos 16.03.2012 00:29
Bardzo lubię gołąbki. Czasami zastępuję ryż kaszą gryczaną.
agugu1989 10.02.2012 12:52
szybko
evita0007 10.04.2011 18:40
mmmm smaczniutkie :)
monika154 19.03.2011 13:22
moje ulubione
Justyna Jussstiii 16.03.2011 13:50
pychotka
artur7 14.03.2011 18:05
uwielbiam
iwa643 14.03.2011 07:24
uwielbiam
agnieszka214 12.03.2011 16:24
szybkie
Margo1 12.03.2011 16:19
uwielbiam gołąbeczki
aginaa 12.03.2011 11:17
ja robie golabki z kapusty wloskiej, ale musze sprobowac tez z bialej :)
Justyna Jussstiii 12.03.2011 09:35
smacznie
ada12302 11.03.2011 23:11
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak