Serowe roladki bakłażanowe z pikantną sałatką z wstążek cukinii i puree paprykowym

Serowe roladki bakłażanowe z pikantną sałatką z wstążek cukinii i puree paprykowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ząbki czosnku

    2
  • kula sera mozzarella

  • sera gorgonzola

    50 gram
  • papryczka chilli czerwona

  • soku z cytryny

    1/2 łyżki
  • sól, pieprz

  • papryka czerwona

    1 szt
  • oliwa z oliwek

    7 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

- Wszystkie warzywa myjemy. Bakłażana kroimy na pół wzdłuż odcinając obie końcówki , a następnie w podłużne plastry (możemy pomóc sobie obieraczką do warzyw - plasterki wówczas będą równej grubości) i odstawiamy na 30 minut by moczyły się w osolonej wodzie. Po tym czasie osuszamy warzywo. Odcinamy oba końce cukinii. Kroimy na pół wzdłuż. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych. Wszystkie warzywa układamy na polanej oliwą z oliwek extra vergine patelni grilowej. Warzywa grilujemy do momentu uzyskania charakterytycznych dla grilowania pasów. Gotowe warzywa odkładamy na papierowy ręcznik, w tym paprykę do foliowego woreczka, aby łatwiej zdjąć skórę (na 15 minut).
- Pora na przygotowanie roladek: Na każdy plaster roladki układamy pokrojony w plastry ser mozzarella, a na nim kawałek sera gorgonzola. Delikatnie zwijamy i odkładamy.
- Sałatka: Z papryczki chilli usuwamy gniazda nasienne i charakterystycznej błonki, które sprawiają, że papryczka chilli jest tak ostra w smaku. Wrzucamy połowę chilli do miseczki, dodajemy wstążki cukinii i posiekany drobno 1 ząbek czosnku. Polewamy sosem z 1 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżki soku z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
- Puree paprykowe: W blenderze miksujemy zgrilowaną i obraną ze skóry paprykę, ząbek czosnku i połowę papryczki chilli. Dodajemy oliwę z oliwek extra vergine, sól, pieprz i jeszcze chwilę miksujemy.

Roladki układamy na talerzu, przybieramy sałatką i puree paprykowym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grażyna13

22.07.2012 11:53
Super danie :)

jasiek

13.05.2012 09:04
elegancki obiad

Karolina92

24.05.2011 13:32
super, arcydzielo!

irenka

01.04.2011 18:12
musi być smaczne,warto wypróbować

agnieszka189

02.01.2011 15:40
pychotka

ewelinapac

20.09.2010 07:56
ciekawy przepis

etka

09.09.2010 16:17
wyśmienite danie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat