Makaron fusilli rigati z szynką wieprzową i białą fasolą cannellini

Makaron fusilli rigati z szynką wieprzową i białą fasolą cannellini

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron fusilli rigati

    300 gram
  • szynka wieprzowa

    150 gram
  • ząbki czosnku

    3
  • cebula

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

  • fasola czerwona z puszki

    100 gram
  • oliwa z oliwek

    2 łyżki
  • fasola

    200 gram
  • pomidory pelati

    400 całe
  • oregano

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

- Na patelni z 2 łyżkami oliwy, posiekanym czosnkiem i cebulą, podsmażamy pokrojoną w kostkę szynkę wieprzową tak długo aby była miękka - nie trwa to dłużej niż do 15 minut.
- Gotujemy al dente makaron w osolonej wodzie z odrobiną oliwy z oliwek. Odsączamy.
- Gdy mięso już miękkie, wlewamy na patelnię całą puszkę pomidorów pelati w całości, lekko je rozdrabniając łyżką bądź widelcem. Czekam kilka minut, aż sos zgęstnieje. Na sam koniec dodajemy fasolę, natkę posiekaną pietruszki, oregano i sól oraz pieprz.
- Makaron wrzucamy do sosu i lekko mieszamy. Podajemy w ciepłych talerzach lub miseczkach.
Bon appetito!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wiesława1

19.06.2012 21:07
lubię makarony

jolaxa

14.07.2011 22:57
pycha

agnieszka189

19.02.2011 19:07
ach te makarony, uwielbiam je, pycha

wiktor188

19.01.2011 10:24
mniam mniam

etka

24.09.2010 23:46
z chęcią bym zjadła to danie :)

SmacznaPyza

12.09.2010 12:17
lubię te Twoje danka :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat