Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron fusilli rigati z szynką wieprzową i białą fasolą cannellini

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron fusilli rigati 300 gram
szynka wieprzowa 150 gram
ząbki czosnku 3
cebula
natka pietruszki
sól, pieprz
fasola czerwona z puszki 100 gram
oliwa 2 łyżki
fasola 200 gram
pomidory pelati 400 całe
oregano 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron fusilli rigati z szynką wieprzową i białą fasolą cannellini

- Na patelni z 2 łyżkami oliwy, posiekanym czosnkiem i cebulą, podsmażamy pokrojoną w kostkę szynkę wieprzową tak długo aby była miękka - nie trwa to dłużej niż do 15 minut.
- Gotujemy al dente makaron w osolonej wodzie z odrobiną oliwy z oliwek. Odsączamy.
- Gdy mięso już miękkie, wlewamy na patelnię całą puszkę pomidorów pelati w całości, lekko je rozdrabniając łyżką bądź widelcem. Czekam kilka minut, aż sos zgęstnieje. Na sam koniec dodajemy fasolę, natkę posiekaną pietruszki, oregano i sól oraz pieprz.
- Makaron wrzucamy do sosu i lekko mieszamy. Podajemy w ciepłych talerzach lub miseczkach.
Bon appetito!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 19.06.2012 21:07
lubię makarony
jolaxa 14.07.2011 22:57
pycha
agnieszka189 19.02.2011 19:07
ach te makarony, uwielbiam je, pycha
wiktor188 19.01.2011 10:24
mniam mniam
etka 24.09.2010 23:46
z chęcią bym zjadła to danie :)
SmacznaPyza 12.09.2010 12:17
lubię te Twoje danka :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak