Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pumpkin Pie, czyli placek dyniowy

4.0
(10)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pumpkin pie, czyli placek dyniowy. Masa dyniowa na kruchym cieście, to doskonały jesienny deser. Tę tartę możecie podać z bitą śmietaną, posypaną cynamonem i orzechami pekan.

Składniki:

Masa dyniowa do pumpkin pie:

miąższ z dyni 50 dag
jajko 3 sztuki
mleko 1 szklanka
cukier 2/3 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Ziele angielskie mielone Prymat 1 łyżeczka

Ciasto:

mąka 1,5 szklanki
masło 100 gramów
śmietana 18% 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pumpkin Pie, czyli placek dyniowy

Pumpkin pie to nic innego, jak placek dyniowy na kruchym cieście. Masa dyniowa wzbogacona cukrem i przyprawami korzennymi, zapieczona i podana w formie tarty. Dodajcie do niej bitą śmietanę i orzechy - będzie pyszny deser!

Ciasto:

Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do malaksera, kiedy wszystko dobrze się wymiesza, wysypuję, zgniatam ciasto i wykładam nim nasmarowaną tłuszczem formę na tartę. Forma o średnicy 20-22 cm.

Masa dyniowa:

Dynię ścieram na puree, wrzucam do malaksera z resztą składników i miksuję na gładką masę, wylewam na ciasto. Piekę ok. 1,5 godziny w 170st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorota20w 15.03.2011 16:55
warto, chociaz po to by przekonać sie jak zmakuje :)
cukiereczek 14.03.2011 15:26
Nie jadłam a widać że warto upiec

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak