Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sos francuski

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rosół 1 szkl
cebula 2 szt
oliwa 0.5 szkl
czosnek ząbki 2 szt
mąka 1.5 łyżeczki
ziemniaki 3 szt
przecier pomidorowy 1 łyżka
białe wino 1 szkl
sól do smaku
pieprz do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
rozmaryn do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: sos francuski

Cebulę posiekać i podsmażyć razem z czosnkiem.Dodać mąkę,lekko zrumienić i rozprowadzić zimnym wywarem,szybko mieszając trzepaczką.Zagotować.Obrane ziemniaki pokroić w paseczki i dodać sosu razem z winem.Gotować,aż ziemniaki będą miękkie,dodając pod koniec koncentrat pomidorowy,sól i zioła.Sos ten pasuje do wieprzowiny,królika,baraniny,drobiu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

piotereq 30.07.2011 10:18
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak