Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sałatka z ozorkami

3.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sałatka z ozorków jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Wystarczy jedynie kilka składników, by przygotować smaczną przekąskę na kolację czy poczęstunek na przyjście gości. Dzięki dodatkowi ziemniaków będzie sycąca, a ogórki konserwowe i groszek nadadzą jej wspaniałego smaku. 

Składniki:

Sałatka z ozorków:

ziemniaki 5 szt
ozorki wieprzowe 2 szt
ogórki konserwowe 3 szt
groszek konserwowy 1 szt
majonez tradycyjny 4 łyżki
koperek 2 łyżki
natka pietruszki 1 łyżeczka
sól do smaku
włoszczyzna suszona 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: sałatka z ozorkami

1. Ziemniaki ugotować, ostudzić i pokroić w półplasterki.

2. Ozorki umyć, włożyć do niewielkiej ilości wrzątku, dodać łyżeczkę suszonej włoszczyzny i sól.

3. Ozorki ugotować do miękkości, zdjąć skórkę (można wykorzystać też wołowinę z rosołu).

4. Wywar wykorzystać na zupę, a mięso po ostudzeniu pokroić w kostkę.

5. Wymieszać z ziemniakami i ogórkami pokrojonymi w kostkę, groszkiem i majonezem.

6. Dosolić do smaku, posypać zieleniną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak