Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biała rolada

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cukier 4 łyżki
jajko 4 sztuki
śmietana 30% 1/2 litra
biała czekolada 20 dag
galarteka truskawkowa 1 sztuka
czekoladowe wiórki do dekoracji
bezy 8-10 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Biała rolada

Ciasto: Jajka ubijamy z cukrem do białości, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na szeroką blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy do 15 min. Upieczoną roladę jeszcze gorącą zwijamy w rulon.

Krem: Śmietanę zagotować z białą czekoladą i ostudzić (przed ubijaniem schłodzić), ubić na gęsty krem.
Galaretkę ugotować i ostudzić.
Zimną roladę rozwinąć, na jednym brzegu posmarować gęstniejącą galaretką i uzupełnić kremem śmietankowym (pamiętając o zostawieniu do dekoracji). Zwinąć delikatnie roladę, posmarować resztą kremu, posypać wiórkami z czekolady i ułożyć beziki. Schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 06.07.2012 08:31
super
artur7 08.06.2012 14:42
pycha
bami 09.03.2012 14:58
Bardzo lubię rolady, a ta wygląda bardzo apetycznie :)
Gosia40 12.03.2011 20:31
Rewelacyjnie wygląda:)
ewasylwia 11.03.2011 11:06
piękna i pyszna
Nina7 11.03.2011 10:38
Pyszności:)
Dorota76 11.03.2011 10:13
cudnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak