Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekane selery

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

seler 2 szt
biały ser 250 gram
śmietana słodka 4 łyżki
cebula 1 szt
papryka czerwona 1/2 szt
oliwki zielone 6 szt
jajko 3 szt
koperek 1 łyżka
szczypiorek 1 łyżka
sól
sos
oliwa 3 łyżki
musztarda 1 łyżka
pieprz
sól do smaku
papryka zielona 1/2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekane selery

Selery dokładnie myjemy najlepiej szczoteczką,gotujemy pod przykryciem w osolonej wodzie przez 40 min,gdy ostygną kroimy je w plastry o grubości 1 cm,następnie łączymy składniki sosu dodając 3 łyżki ciepłej wody i dokładnie wymieszać,powstałym sosem zalewamy plasterki selera i wkładamy do lodówki.Ser biały łączymy ze smietaną,cebulę drobno siekamy,papryki kroimy w kwadraciki a oliwki w plasterki.Oddzielamy żółtka od białek,z białek ubijamy sztywną pianę którą mieszamy z twarogiem,żółtkami cebulą papryką oliwkami i posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.Plasterki selera osączamy z sosu układamy w żaroodpornym naczyniu przykrywamy przygotowaną masą i zapiekamy przez 10 min w temperaturz 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 25.08.2011 19:07
extra
patusia 10.03.2011 22:09
pycha, fajny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak