Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowe sakiewki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl
jajko 1 szt
masło 3 łyżki
sólszczypta
mak 1,5 szkl
mleko 1/2 litra
mió 1 łyżka
cukier 3 łyżki
żółtko jajek 1 szt
rodzynki 1/2/szkl
woda 1/2 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Makowe sakiewki

Mąkę wymieszać z solą,zrobić kopczyk a w nim dołek i wlać roztrzepane jajko,dolewając po trosze gorącą wodę,a potem roztopione masło.Wyrobić,przykryć i odstawić na 15 minut.Mak przygotować jak do makowca.Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 centymetra i wykrawać dużym kubkiem krążki.Na środek każdego nałożyć masę makową,unieść brzegi i zlepić jak sakiewki.Gotować w osolonym wrzątku jak pierogi

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 07.02.2014 08:21
pyszne sakiweki
Grazyna0211 01.12.2013 18:40
pysznie się zapowiadają
anemon 16.09.2013 11:27
Misterna robota, wyglądają bardzo efektownie.
Krystyna32 28.08.2012 16:27
extra
traktorek 17.10.2011 21:59
pomysł wyśmienity
Robert10 02.10.2011 19:53
pomysłowe
Seba 09.08.2011 20:34
fajny pomysł
Misiakova 06.08.2011 09:26
musi być dobre, trzeba zrobić
alaaa 01.07.2011 19:44
tak nie robiłam ani nie jadłam,ciekawe
teresa18 12.03.2011 18:46
zaskakująca propozycja wykorzystania maku
MAŁY 12.03.2011 10:04
smacznie
IZABELA29 11.03.2011 10:57
ciekawe jak makuje
ben-ka 11.03.2011 09:48
Takiego wynalazku jeszcze nie jadłam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak