Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z bitą śmietaną

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
cukier 1,5 szkl
mąka pszenna 1,5 szkl
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
brzoskwinie w puszce 1 puszka
galaretka brzoskwiniowa 2 szt
woda 3 szkl
śmietana 30% 500 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
czekolada gorzka 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z bitą śmietaną

Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek, dodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy, następnie wylewamy na wyłożoną papierem blachę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*c i pieczemy około 30 minut. Po upieczeniu biszkopt kroimy na pół.
W międzyczasie galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach gorącej wody.
Brzoskwinie osączamy z syropu, kroimy w kostkę, układamy na spodzie biszkoptu. Gdy galaretki zaczną tężeć zalewamy nimi brzoskwinie i przykrywamy drugą połową biszkoptu.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Następnie śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy przestudzoną żelatynę. Gdy bita śmietana zacznie tężeć, rozsmarowujemy ją na cieście. Wierzch dekorujemy stratą gorzką czekoladą lub ewentualnie posypujemy kakao przez sitko.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 21.08.2011 21:10
pycha
Robert10 28.07.2011 20:42
pyszne słodkości
agnieszka214 08.06.2011 10:33
mniam
Iwona56 27.03.2011 19:46
pyszności
MAŁGORZATA108 10.03.2011 21:38
Super!!!
bami 10.03.2011 19:48
apetyczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak