Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekka zupa cytrynowa z ryżem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1
pęczek włoszczyzny 1
ryż 15 dag
jajko 2
cytrynka 3
Liść laurowy suszony Prymat 3
ziarenka pieprzu 3
ziarenka ziela angielskiego 3
sól - -

Przepis i sposób przygotowania na: Lekka zupa cytrynowa z ryżem

Kurczaka dokładnie umyć. Włoszczyznę oczyścić i obrać. Mięso razem z przyprawami i włoszczyzną włożyć do garnka. Zalać 1,5l lekko posolonej, zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować ok 1 godziny. Rosół przecedzić przez gęste sitko, ponownie przelać do garnka. Wsypać ryż, ugotować do miękkości. Zupę pozostawic na małym ogniu, aby cały czas była goraca. Po rozbiciu jajek białko oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli, ubić na sztywno. Pianę połaczyć z żółtkami. Cytryny polać wrzącą wodą, osuszyć. Wycisnąć sok. Przyprawić do smaku białym pieprzem. Sok z cytryny wlać stopniowo do ubitych jajek, cały czas mieszając. Ponownie przyprawić do smaku. Do masy jajeczno-cytrynowej wlać kilka łyżek gorącego bulionu. Nastepnie wlać je do garnka z gorącą zupą. Zamieszać i już nie gotować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak